پایگاه اینترنتی دیلی میل؛
نام سعود القحطانی در فهرست متهمان سعودی دیده نمیشود
نام القحطانی مشاور محمد بن سلمان و از عوامل اصلی قتل جمال خاشقجی در فهرست متهمان نيست
به گزارش سرويس بين الملل خبرگزاري صدا و سيما به نقل از پایگاه اینترنتی دیلی میل، نام سعود القحطانی مشاور محمد بن سلمان ولیعهد عربستان سعودی و از عوامل اصلی قتل جمال خاشقجی روزنامه نگار منتقد سعودی, در فهرست 11 نفره متهمانی که پشت درهای بسته در دادگاه آلسعود محاکمه می شوند, دیده نمیشود.
این روزنامه در گزارشی نوشت: دو تن از مشاوران ارشد دربار آل سعود با پرونده قتل خاشقجی مرتبط هستند ولی به گفته مقامات, تنها یکی از آنها با محاکمه روبروست.
در حالی که یکی از این متهمان یعنی احمد العسیری سرکرده گروه در دادگاه غیرعلنی رسیدگی به پرونده قتل خاشقجی حاضر شده, غیبت سعود القحطانی در این دادگاه سئوال برانگیز شده است.
چهار تن از مقامات غربی آگاه از پرونده گفتند: قحطانی و عسیری بخشی از حلقه محفل داخلی بن سلمان هستند که بر سر پرونده قتل خاشقجی رسما از سمت های خود برکنار شده بودند, ولی از ماه ژانویه فقط عسیری در پنج جلسه دادگاه حاضر شده و قحطانی از جمله یازده متهم حاضر در دادگاه نبوده است.
سئوال اینجاست: غیبت قحطانی در دادگاه به چه معناست؟ آیا سعودی ها در پی حمایت از قحطانی هستند یا می خواهد جداگانه وی را تنبیه و مجازات کنند؟ هیچکس نمی داند.
دیپلمات هایی از پنج عضو دائم شورای امنیت به همراه ترکیه اجازه یافته اند به عنوان ناظر در جلسات دادگاه که کاملا به عربی برگزار می شود شرکت کنند, ولی حق ندارند با خود مترجم ببرند و معمولا در قالب اطلاعیه هایی کوتاه به جلسات دادگاه دعوت می شوند.
گفته می شود نماینده ای از خانواده خاشقجی دست کم در یکی از جلسات دادگاه حضور داشته است.
به گفته مقامات, ماهر مطرب عامل اطلاعاتی که همواره با ولیعهد سعودی در سفرهای خارجی همراه بوده است, صلاح الطبیقی کارشناس کالبد شکافی و فهد البلاوی از اعضای گارد سلطنتی دربار آل سعود از جمله یازده متهم حاضر در جلسات دادگاه هستند. گفته می شود بسیاری از متهمان در دفاع از خود به دادگاه گفته اند که آنها فقط دستورات عسیری را اجرا می کرده اند و وی را به عنوان سردسته عملیات معرفی می کنند.
مقامات سعودی از هر گونه اظهار نظر در این باره خودداری کرده اند.
با این همه مقامات غربی می گویند عسیری که نامش در میان نظامیان, در رده قهرمان جنگی قرار دارد, با مجازات اعدام روبرو نمی شود.
همچنین در قالب اقدامی که تصور می رود از قبل با مقامات اطلاعاتی آمریکا هماهنگ شده است, نام عسیری در دو فهرست افراد تحت تحریم آمریکا درباره عواملی که در قتل جمال خاشقجی دست داشته اند, ذکر نشده است.
نام سعود قحطانی در هر دو فهرست آمریکا به چشم می خورد ولی وی از زمان قتل خاشقجی در ملا عام ظاهر نشده است و از مخفیگاه کنونی وی اطلاعی در دست نیست. برخی مقامات سعودی ادعا می کنند وی همچنان به اعمال نفوذ از پشت پرده ادامه می دهد, ولی دیگران تاکید دارند قحطانی تلاش می کند زیاد در انظار نباشد تا آب ها از آسیاب بیفتد و خشم بین المللی درباره قتل خاشقجی به نحوی فروکش کند.
برخی گزارش ها با استناد به منابع آمریکایی و سعودی حاکیست محمد بن سلمان همچنان از سعود قحطانی مشورت می گیرد.
دیوید ایگناتیوس ستون نویس واشنگتن پست در این باره می گوید: قحطانی از پرونده ها و گزارش های اطلاعاتی زیادی آگاه بود و اینکه ولیعهد سعودی بخواهد ناگهان همه ارتباطات خود را با او قطع کند غیر واقع بینانه است.
با این همه مایک پمپئو وزیر امور خارجه آمریکا که بر سر روابط نزدیک واشنگتن با ریاض تحت فشار شدید کنگره قرار دارد, از ولیعهد سعودی خواسته است تا روابط خود را با قحطانی قطع کند.
آگنس کالامارد گزارشگر ویژه سازمان ملل که تحقیقات مستقلی را درباره قتل خاشقجی انجام می دهد, ماه گذشته عدم شفافیت سعودی ها را در رویه دادرسی این پرونده محکوم کرد و برگزاری علنی جلسات دادگاه را خواستار شد.
کالامارد گفت: اگر دربار سعودی فکر می کند این رویه دادرسی پرونده آنگونه که هم اکنون جریان دارد, افکار جامعه بین المللی را راضی می کند, سخت در اشتباه است.
ائتلافی از هفت گروه حقوق بشر بین المللی و آزادی مطبوعات این ماه با انتشار نامه ای سرگشاده , ضمن درخواست از انگلیس, فرانسه و آمریکا برای انتشار گزارش های علنی از روند محاکمه این افراد, اعلام کردند برگزاری غیرعلنی جلسات دادگاه, مقامات ریاض را قادر می سازد برخی افراد را بدون دادرسی مناسب گناهکار اعلام کنند و در عین حال امکان لاپوشانی و سرپوش گذاردن بر دخالت مقامات ارشد دولت سعودی در این پرونده وجود دارد.